|
Bressan Pinot Nero 2012
Schioppettino charakteryzuje się kolorem rubinowym z fioletowymi i granatowymi refleksami. Aromat zdecydowany, owocowy (jagody, jeżyny). W ustach jedwabiste, ciepłe, nie pozbawione jednak zdecydowanej kwasowości. Wino o znacznym potencjale dojrzewania. Wino pochodzi z parceli zlokalizowanej w pobliżu Mariano del Friuli, położonej na glebie wapiennej, o południowej ekspozycji. Wiek winorośli wynosi 30 lat. Winnice nie są nawożone. Winogrona są zbierane i selekcjonowane ręcznie. Następnie, po odszypułkowaniu, owoce są delikatnie tłoczone i poddane fermentacji z maceracją w temperaturze 25 stopni, po czym wino jest oddzielane od osadu i poddane cichej fermentacji przez kolejne 35 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach o pojemności 2000 litrów przez 2 lata. Bressan to posiadłość o wielowiekowej tradycji. Winiarska historia rodziny zaczęła się od urodzonego w roku 1726 Giacomo Bressana. Dzisiejszy właściciel, Fulvio, jest winiarzem w 9 pokoleniu. Uprawia 20 hektarów winnic podzielonych na parcele zlokalizowane w najlepszych siedliskach doliny rzeki Isonzo. Wina tworzone są tu w sposób tradycyjny w najlepszym rozumieniu tego słowa. Fulvio Bressan wybiórczo stosuje nowoczesne techniki winiarskie, odrzucając te, które jego zdaniem zbytnio ingerują w charakter wina. Unika też chwilowych mód, wierząc, że to co najlepsze w jego winach, pochodzi z unikalnego terroir i restrykcyjnie przestrzeganych zasad obowiązujących od lat w rodzinnych winnicach – między innymi nie stosowania sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony, surowej selekcji gron użytych do produkcji wina, fermentacji na rdzennych drożdżach. Właściciel sam uczestniczy we wszystkich etapach uprawy winorośli i produkcji wina, od przycinania pędów do etykietowania butelek, a siebie nazywa „idealistą, który ma odwagę tworzyć prawdziwe wina”. Opinie o produkcie (0)
|