Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Makaron Penne

Dostępność:
kilka sztuk
Wysyłka:
24 godziny
Cena: 19,00 zł
Cena netto: 15,45 zł
szt.

Miejscowość Gragnano leży w okolicach Neapolu. 500 lat tradycji związanej z produkcją makaronów sprawiło, że Gargnano zyskało miano „miasta makaronu“. Makaron z Gragnano to idealny przykład włoskiego specjału, który przez wiele stuleci i pokoleń przetrwał w swej tradycyjnej formie, by dziś być uznaną na świecie marką. Produkcji sprzyjały i nadal sprzyjają szczególne warunki klimatyczne. Chodzi tu szczególnie o optymalną wilgotność powietrza, która pozwala na powolne suszenie makaronu. Mąkę semolinę uzyskuje się ze ziarna saragolla (przodek dzisiejszego durum), znanego już w Starożytności i uprawianego na nizinie Tavoliere w Apulii. Woda natomiast pochodzi ze źródeł położonych w górach Lattari.

Makarony w Lemonii

Jak każe tradycja „pasta di gragnano” formowana jest na matrycy z brązu. Takie formowanie nadaje  delikatnej „chropowatości“, przez co sos może idealnie przylegać do makaronu. Również zgodnie z wielowiekową tradycją suszenie makaronu odbywa się powoli, aż 50 – 60 godzin. Gdy przy masowej produkcji zwykłego makaronu jest to zaledwie 5 godzin. Ten powolny proces ma ogromne znaczenie dla ostatecznej jakości produktu. Niska temperatura pozwala też zachować wszystkie wartości mąki semoliny, która zawiera wiele witamin w tym z grupy B i E, mikro i makroelementów takich jak fosfor, wapń, cynk, potas, żelazo, miedź oraz kwas foliowy. Najważniejsze jednak jest to, że makaron z Gragnano jest po prostu przepyszny.


W roku 2010 miastu nadano certyfikat IGP, oficjalnie potwierdzający unikalne właściwości produktu i miejsca jego wytwarzania.

Opinie o produkcie (0)

Sklep internetowy Shoper.pl