Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Kenia Gicherori 250g - kawa ziarnista

Dostępność:
kilka sztuk
Wysyłka:
24 godziny
Cena: 57,00 zł
Cena netto: 46,34 zł
szt.

Fabryka kawy Gicherori leży na 1550 metrach nad poziomem morza, na rozleglych zboczach góry Kenia. Występują tam niezwykle żyzne gleby wulkaniczne. Temperatura waha się pomiędzy 12 a 25 stopniami Celsjusza, a opady to nawet 1500 mm rocznie, co znacznie ułatwia farmerom uprawiać kawy, które obdarzają ich wyśmienitymi plonami. Owoce zawsze są zbierane ręcznie, a potem obrabiane w tzw. młynie mokrym. Na początku tego procesu miąższ oddzielany jest od nasion kawowca, później wypłukiwane są niedojrzałe ziarna kawy, które są lżejsze od dojrzałych. Następnie kawa jest przetrzymywana w fermentatorach przez 24 godziny, aby później zostać umyta czystą wodą i ponownie poddana procesowi fermentacji na 16 godzin. Po tym czasie kawa ponownie jest oddzielana od niedojrzałych ziaren i zmywany jest z niej cały śluz. Przedostatnim elementem procesu jest namaczania kawy przez 24 godziny, aby wydłużyć procesy mające pozytywny wpływ na smak zachodzące w samym ziarnie. Na końcu kawa jest poddawana suszeniu przez nawet 12 dni i stabilizacji wilgotności.

Opinie o produkcie (0)

Artykuły

Jak przechowywać wino?

Jak przechowywać winoWino, aby było zdrowe, powinno być przechowywane we właściwych warunkach. Najlepszym miejscem do przechowywania wina jest ciemne, wilgotne, nie narażone na wibracje miejsce, w którym panuje stała temperatura około 12 stopni Celsjusza.

więcej »

Jak podawać wino?

Jak podawać winoNie istnieją żadne tajemnice związane z podawaniem wina. Dobry korkociąg, czysty, pozbawiony zapachu kieliszek, wiedza o porządku podawania win i w temacie oddychania wina w zupełności wystarczy.

więcej »
Sklep internetowy Shoper.pl