JAK PARZYĆ HERBATĘ?

 

1. Woda. 

Proste i podstawowe, a często pomijane rzeczy w życiu składają się na to czy czasami coś idzie lepiej lub gorzej. Nie inaczej jest z wodą na herbatę.

Po pierwsze, wlewamy zimną wodę do czajnika i gotujemy ją tylko raz. Nie gotujemy tej samej wody kilkukrotnie bo napar z niej będzie po prostu niesmaczny.  Dlaczego? 

Ponieważ (jak niektórzy twierdzą - i my również) powietrze znajdujące się w wodzie nadaje jej lepszy smak.

A gotowanie (szczególnie wielokrotne) powoduje, że wyparowuje ono wraz z wodą.Więc gotujmy tyle wody ile jednorazowo potrzebujemy. Nigdy zaś "na zapas".   

 

Ale to nie wszystko...

Bo choć woda lecąca z kranu jest idealna ze względu na napowietrzenie jej przez powszechnie używane już dzisiaj perlatory w bateriach kuchennych to jej smak pozostawia wiele do życzenia.

Niestety woda, która płynie w naszych kranach jest uzdatniana do picia w sposób, który pozwala na jej bezpieczne spożywanie, ale to tyle.  W procesie uzdatniania woda jest traktowana bakteriobójcza chemią i częściowo oczyszczana z cząsteczek np. ziemi i innych osadów.  Ponadto musi ona dopłynąć do naszych kranów rurami, a na ich stan oczyszczalnie wody i przedsiębiorstwa wodociągowe mają już dużo mniejszy wpływ. Ten problem dotyczy całego świata. W dużych miastach takich jak Londyn sytuacja jest bardzo trudna ze względu na dużą ilość starych (jeszcze Wiktoriańskich) oraz nowych rur kanalizacyjnych i wodociągowych. Trudno jest przecież stwierdzić ich pełną szczelność. A wymiana byłaby bardzo trudna. 

Więc co ma zrobić zwykły człowiek, który chce odrobiny luksusu w postaci dobrej herbaty?

Spokojnie! Rynek nie znosi próżni i obecnie jest wiele filtrów do wody dostępnych powszechnie w sklepach.

Prosty filtr węglowy (w dzbankach, przelewowy) daj naszym zdaniem zaskakująco dobry efekt.

Skoro już wiemy wszystko o wodzie to przejdźmy do następnego punktu. 

2. Wybór herbaty

Jak już się tyle namęczyłeś/aś to wybierz dobrą herbatę. 

Uważając na pułapki marketingu trzeba się przyjrzeć naprawdę istotnym czynnikom wpływającym na jej jakość.  

Uprawa herbaty to dłuższy proces zaczynający się od sadzonki krzewu herbacianego Camelia Sinesis. Następnie jest zbiór (o różnych porach roku). Jest wiele opinii co do tego, który zbiór jest najlepszy, ale jest to zdecydowanie kwestia indywidualnych preferencji. Pierwszy zbiór w roku tzw. First Flush czy drugii zbiór (Second Flush) lub zbiory późniejsze? To naprawdę zależy i jest kwestią indywidualną, ponieważ na smak herbaty wpływa bardzo wiele innych czynników.

Należy pamiętać, że już samo położenie plantacji i stopień jej nasłonecznienia ma znaczenie. To jak zadbana jest plantacja, w jakich warunkach i jakimi metodami herbata poddawana jest dalszej obróbce. Przecież suszyć herbatę można w skrajnie różnych warunkach i zupełnie innymi metodami. I wpłynie to na jej smak. To samo dotyczy kolejnych etapów procesu produkcji.

Późniejsze suszenie lub fermentowanie, a nawet przechowywanie gotowego produktu ma znaczenie. Tak, jak region geograficzny, z którego herbata pochodzi oraz wysokość, na której znajduje się plantacja.

Najważniejszym jest, aby producent/importer, od którego herbaty kupujemy miał dostęp do dobrej plantacji.

Bo to tam wszystko się zaczyna. Staranność właścicieli  plantacji , ich zaangażowanie i nadzorowanie procesu uprawy herbaty jest kluczowe. To czy i jakich środków ochrony roślin używają? Naturalnych czy syntetyków? Jak często są one używane? Co z nawozami? Niektóre kraje takie jak Iran bardzo ograniczyły użycie pestycydów, a z kolei Wietnam nie uważa takich ograniczeń za konieczne. Dlatego więc musimy polegać na wiedzy importera, od którego kupujemy herbatę.

Na szczęście herbata dostająca się na rynek UE musi przejść dokładne badania na obecność szkodliwych substancji więc o bezpieczeństwo możemy się raczej nie martwić.

Jak widać na smak i jakość herbaty wpływa bardzo wiele czynników. Dlatego nie dajmy się sprytnym zabiegom marketingowym mającym na celu wyciągnąć jak najwięcej pieniędzy z naszych portfeli. Podstawą jest smak i jakość. Według nas herbata powinna być wysokiej jakości, smaczna i w dobrej cenie. Wierzymy, że jest to możliwe. I dlatego stworzyliśmy markę - Long Man Tea.

 

3. Temperatura

Jeden z najważniejszych czynników. Herbatę należy parzyć według poniższego wykresu:

 

                                                                  

 

Smacznego!

Artykuły

Jak przechowywać wino?

Jak przechowywać winoWino, aby było zdrowe, powinno być przechowywane we właściwych warunkach. Najlepszym miejscem do przechowywania wina jest ciemne, wilgotne, nie narażone na wibracje miejsce, w którym panuje stała temperatura około 12 stopni Celsjusza.

więcej »

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

{nocache:6d1d51880ce280ddae87859ef39ee1ad#0}
Sklep internetowy Shoper.pl