Jak kupować wino?

   Kupowanie wina wydaje się być sprawą dosyć prostą – trzeba jedynie pójść do swojego ulubionego sklepu winiarskiego i nabyć kilka butelek. Istnieje jednak kilka subtelności z których należy zdawać sobie sprawę, aby wino nabywane było w dobrej kondycji i niezepsute.

Na początku dobrze jest przyjrzeć się butelce, którą kupujemy. Korek powinien być niewysunięty ponad krawędź szyjki. Jeśli jest wysunięty, wino najprawdopodobniej zostało wystawione na zbyt wysoką lub zbyt niska temperaturę. Takiego wina nie należy kupować, taka temperatura zwykle niekorzystnie odbija się na zdrowiu wina. Szczególnie dotyczy to win bardzo dobrych, które nie są przesadnie filtrowane. Młode wina, które zostały wystawione na działanie wysokich temperatur bardzo często formują nalot lub mgiełkę z barwnej substancji na wewnętrznej stronie szyjki butelki. Takie wino z całą pewnością jest uszkodzone i nie należy go kupować. Jednakże porto, wina piemonckie i wina z doliny Rodanu wytrącają taki osad i nie świadczy on o złej jakości wina.

Pragnę jeszcze zwrócić uwagę na dwa zjawiska, które nie świadczą o złej jakości. Pierwsze to osad na dnie butelki, który jest zjawiskiem naturalnym i świadczy raczej o zdrowiu i jakości wina. Drugie zjawisko będące częstym powodem reklamacji to obecność małych kryształków estru kwasu winnego (to częste w winach niemieckich i alzackich). Błyszczą się w butelce i przypominają okruchy szkła, natomiast są bezsmakowe, nieszkodliwe, nie wpływają na jakość. Ich obecność świadczy o tym, że wino nie zostało poddane schładzaniu dla celów kosmetycznych. Kryształki wytrącają się
w temperaturze poniżej 4 stopni Celsjusza, co może stać się w transporcie. Pamiętajmy, że dla win szlachetnych wysoka temperatura jest bardziej szkodliwa niż niska.

Za Robert M. Parker Jr „Przewodnik po winach świata”

Artykuły

Jak kupować wino?

Jak kupować wino Kupowanie wina wydaje się być sprawą dosyć prostą – trzeba jedynie pójść do swojego ulubionego sklepu winiarskiego i nabyć kilka butelek. Istnieje jednak kilka subtelności z których należy zdawać sobie sprawę, aby wino nabywane było w dobrej kondycji i niezepsute.
więcej »

Jak przechowywać wino?

Jak przechowywać winoWino, aby było zdrowe, powinno być przechowywane we właściwych warunkach. Najlepszym miejscem do przechowywania wina jest ciemne, wilgotne, nie narażone na wibracje miejsce, w którym panuje stała temperatura około 12 stopni Celsjusza.

więcej »

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Sklep internetowy Shoper.pl